A verseny

A 2018-as verseny győztesei:

Otthonsütő kategóriában:
Croissant: Zapletál-Dikó Mariann és Sarusi-Kis János
Bagett: Hegyesi Gabriella
Teljes kiőrlésű kenyér: Frits Ádám
Fehér, Félbarna kenyér: Mester Miklós

A pékségek kategóriában győztek:
Croissant: Alma Nomad Bakery
Bagett: Nor/ma Bakery
Teljes kiőrlésű kenyér: Artizán Budapest
Fehér, Félbarna kenyér: Artizán Budapest

A verseny mindig augusztus 20-án, Szent István királyunk és az új kenyér ünnepének napján kerül megrendezésre. A versenyre a honlapon ( www.kenyerlelke.hu ) keresztül lehet jelentkezni. A sikeres jelentkezésről e-mailen értesítjük a jelentkezőket. A maximális induló a pékségek kategóriában 10, a magánszemélyek kategóriában 20 fő lehet. Ha elérte a maximális induló számot a jelentkezés, akkor még két nevezést tudunk elfogadni, akik tartalék indulók lesznek, arra az esetre ha az első jelentkezők közül valaki visszalépne. A nevezés magánszemélyek részére 5000 Ft/ nevezés, pékségek részére 15.000 Ft/ nevezés.
A találkozó Budapesten kerül megrendezésre (helyszín : MOM Kulturális Központ – 1124 Budapest, Csörsz u. 18.). A verseny kezdési időpontja magánszemélyek részére 10.00 óra (érkezés legkésőbb 9.00), a pékségek részére 13.00 (érkezés legkésőbb 12.00). A Versenyzőknek a megadott időpontra meg kell érkezniük a helyszínre az általuk elkészített termékekkel illetve azok összetevőinek leírásával, a készítés módjának leírásával és kenyér esetén a kovász egy kis részével! 10 percen túli késés kizárást vonhat maga után.

A termékeket mindenki saját maga készíti el otthon a saját sütőjében vagy kemencéjében. Külön kategóriába fognak esni a pékségek és külön kategóriába az otthon sütők. Ennek az az oka, hogy nem egyenlő feltételekkel indul el egy profin kialakított pékség, mint egy otthoni háztartás. Elkészülte után a jelentkező, a verseny helyszínére hozza a már készre kisütött terméket. A összetételt csökkenő sorrendben mellékelni kell a megfelelő készítési eljárással együtt. Pékségeknek az indult kategóriánként 3 db terméket kell leadniuk (kivéve croissant, itt 10 darab), míg az otthon sütőknek kettőt (kivéve croissant, itt 6 darab). A kisütött terméket átadja a helyszínen lévő kollégáknak, akik előkészítik azt a zsűri számára.

A zsűri pontokat adhat a kinézetre, illatra, tapintásra, szerkezetre (állag), héjra és ízre vonatkozóan. A pontokat a verseny legvégén jelentik be. Csak az adott kategóriában legtöbb pontot kapott versenyző nevét hirdetik ki. A zsűri egyetlen különdíjat is kiadhat bármilyen észrevétellel kapcsolatban!

A Pékségek kategóriában győztes jutalma, hogy a Kenyérlelke fesztiválon, az adott évben a nyertes kategóriában első helyezett lett. Ezt mi egy díszoklevéllel jutalmazzuk, mely a versenyző tulajdonában marad végleg. A győzelmét, ha kívánja, egy éven keresztül (a következő Kenyérlelke versenyig) felhasználhatja reklám célra. Tovább nem!

Az otthon sütők kategóriában a győztes jutalma szintén egy oklevél, illetve kap egy csúcskategóriájú beépíthető elektromos sütőt ajándékba a MIELE Kft. jóvoltából.

A legfontosabb tudnivaló: A verseny nem egymás ellen, hanem egymással karöltve történik. A kölcsönös elfogadás és szeretet jegyében. Tiszteletet adunk egymásnak, az általunk készített kenyérnek és annak, ki ezt az egészet lehetővé tette. Az ezen elvekhez nem méltó magatartás, viselkedés, kizárást vagy a versenyen történő részvétel megtagadását eredményezi.

A Kenyérlelke fesztivál fő támogatója Budapest Főváros Önkormányzata.